
20 YAŞ DİŞLERİMİZ
Akıl dişleri olarak bilinen 20 yaş dişleri zaman zaman tam olarak süremezler veya çenede kendilerine uygun yer bulamazlar. Etrafında enfeksiyon oluşmasına ve şiddetli ağrılara sebep olabilirler. Tam olarak süremeyen ya da dar çenelerimizde kendisine uygun yer bulamayan pozisyonları dolayısıyla komşu dişlere veya mukozaya zarar vererek, diğer dişleri sıkıştırıp çapraşıklığa neden olarak, çürük oluşturma riski yaratarak genel ağız ve diş sağlığını tehdit edebilirler.
Çenedeki kemik yoğunluğu, çene kemiğinin darlığı, 20’lik dişin kök anatomisi gibi nedenlere bağlı olarak 20 yaş dişler ya tamamen çıkar ya da gömük olarak kalırlar. Yirmilik dişlerin çıkma süreci zaman zaman oldukça sancılı ve ağrılıdır. Ağrıları boyun bölgesinde, şakaklarda, kulaklarda mutlaka hissedilir. Bazı durumlarda ise daha şiddetli ağrıların ve ileri derecede hassasiyetlerin oluşmasına da neden olabilir. Bu durumdaki bir hasta mutlaka Diş Hekimine başvurmalıdır. Zamanında alınacak tedbirler 20 yaş dişlerin ileri dönemde bir problem oluşturmasını engelleyecektir. 20’lik dişlerin çıkma süreci hekim kontrolünde olduğu müddetçe en az ağrı ile geçiştirilebilir. Doktorunuzun önereceği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarla rahat bir süreç geçirebilirsiniz.
Eğer yirmilik dişiniz sorunlu bir diş ise dişiniz çekilerek ağrılarınıza son verilebilir. 20 yaş dişlerinde iltihap dolayısıyla ağrı oluştuğunda doktorunuzun vereceği antibiyotik ile iltihap ve ağrı kontrol altına alınır, ilaç tedavisinin hemen ardından 20 yaş dişiniz çekilir. Doktorunuzun verdiği ilaçlar iltihabı geçici olarak tedavi etse de enfeksiyon kaynağı olan diş çekilmediği müddetçe ilaç tedavisi bittikten sonra ağrılar daha fazla olarak geri dönecektir.
20’lik diş ameliyatlarında problemli olan diş bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Normal bir şekilde sürmüş olan 20 yaş dişleri dikiş gerektirmeden çekilir. Fakat gömülü olan 20’lik dişlerin öncelikle üzerinde bulunan et çıkarılır. Daha sonra dişin kökünün durumuna göre 20 yaş diş birkaç parçaya ayrılarak çekilir ve çekim bölgesine dikiş atılır. Dikişler ağızda bir hafta kadar kalır. Yirmilik diş ameliyatı sonrasında gerek görülürse diş doktorunuz size antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar önerir.
