Scroll Top

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE FLORÜR UYGULAMALARI

ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE FLORÜR UYGULAMALARI

Süt diş dizisi ve bunu izleyen karma diş dizisi, çocuğun büyümesinin en aktif olduğu dönemde gelişir. İlk süt dişi 6. ayda çıkmaya başlar. Değişik grup süt dişleri, dönem dönem düşer ve yerlerini daimi dişlere bırakırlar. Bu durum genellikle 12 veya 13  yaşına kadar sürer. Bu süreçte, erken süt dişi kayıpları çene gelişimini etkileyerek, estetik ve konuşma bozukluklarına yol açabilir.

Çocukluk dönemindeki ağız ve diş sağlığı, ilerleyen yıllarda ağız ve diş sağlığını etkileyebilir.  Bu nedenle bu dönemde meydana gelen problemlerin hızlı bir biçimde çözülmesi ve yeni problemlerin oluşmasının önlenmesi gelecekte yaşanacak ciddi sorunların önlenmesi bakımından büyük öneme sahiptir. Süt dişlerini koruyucu çeşitli uygulamalar vardır. Çocuk hastaların tedavilerinde ilk basamak ‘’koruyucu’’ tedavilerdir. Koruyucu uygulamalar çürüğün oluşumunu engellemeyi amaçlar. Erkenden alınacak önlemler ve koruyucu amaçlı küçük müdahaleler, çocukların ileri yaşlarda sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar.

Florür çocuk dişlerinde çürümeyi önleyen ve  yeryüzünün hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunan doğal bir mineraldir. Bazı gıda ve su kaynakları da florür ihtiva ederler. Ağız ortamında belli bir oranda ve sürekli olarak bulunan florürün diş çürüğü oluşumunu önlediği yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde (beyaz renkli diş çürükleri) diş minesinde remineralizasyona sebep olarak hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesine ve dolayısıyla da çürüğün önlenmesine sebep olmaktadır. Ayrıca günümüzde dengeli beslenme, ağız hijyeninin flor ihtiva eden diş macunları, ağız gargaraları ile desteklenmesi ve fissür örtücü uygulamaları ile çocuklarda diş çürüklerinden korunma artık mümkündür. Ayrıca diş hekimleri tarafından   Bunlara ek olarak diş hekimleri tarafından uygulanan yerel flor uygulamaları veya günlük flor kullanımı ile tüm hayatları boyunca diş çürüklerinden korunmaları mümkündür.

Sistemik flor kullanımlarında çocukların gelişen dişlerindeki kalsiyumla yer değiştirerek çürüğe karşı daha fazla dayanıklı ve kararlı diş minesini gelişimine neden olmaktadır. Lokal olarak kullanıldığında ağızda kalsiyum florür devamlı bulunduğundan dolayı başlangıç düzeyindeki çürüklerin remineralizasyonu hızlandırır. Bakterilerin diş yüzeyine yapışıp çoğalmasına izin vermez.

Flor uygulaması klinik prosedürde jel ve vernik olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite riski yok denecek kadar azdır. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.