Scroll Top

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS UYGULAMALARI

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BOTOKS UYGULAMALARI

Botoks tedavisi diş hekimliğinde son yıllarda hem estetik hem de tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Gummy Smile adı verilen dişeti gülümsemelerinde, Bruksizm (diş sıkma-gıcırdatma) tedavisinde ve ağız çevresinin gençleştirilmesinde botoks güvenle kullanılmaktadır. Tıp ve diş hekimliğinde kullanılan botoks; kas kasılmasını belirli bir süre ile bloke etmektedir, sinirden gelen uyarı sonrası kasın kasılması için gerekli olan maddenin salınımını engelleyerek etki eder. Etkisi 6 ay kadar sürer ve geri dönüşümlüdür. Yani senede 2 kez uygulanabilir. Aynı zamanda ağrı kesici etkisi de bulunmaktadır, özellikle eklem rahatsızlığı olan hastalarda bu etkisinden faydalanılmaktadır.

BOTOks İLE BRUKSİZM TEDAVİSİ

Bruksizm, yani diş sıkma veya diş gıcırdatma, toplumda görülen en yaygın hastalıktır. Toplumun yüzde yetmişinde görülmektedir. Bu hastalık 2 yaşından 70 yaşında kadar geniş bir kitleyi etkileyebilir. Bu hastalığın nedeni genelde stres, depresyon, anksiyete, huzursuz bir yaşam veya dişlerin yapısal bozuklukları olmaktadır. Bruksizm tedavisinde botoks kullanılabilmektedir. Botoks, kas kuvvetini azaltma etkisi ile yüzde de fazla çalışan kasların kuvvetlerinin dengelenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Dişlerimizi sıkmayı sağlayan kaslar, diş sıkma alışkanlığı olanlarda daha da kuvvetlenmektedir. Dolayısıyla aşırı kuvvetlenmiş kası botoks uygulaması ile normal bir çiğneme kuvvetine geri getirmek mümkündür. Böylece diş sıkma alışkanlığı sebebiyle dişlerin daha fazla zarar görmesi engellenir.

BOTOKS İLE GUMMY SMILE TEDAVİSİ

Diş hekimliğinde gülüş estetiği üzerinde çalışılırken, hekimi en çok zorlayan konu Gummy Smile dediğimiz gülerken ya da konuşurken diş etlerinin çok görünmesi durumudur. Diş etlerine uygulanan cerrahi bir yöntemle diş etleri kısaltılsa bile, bu yöntem çoğu zaman yeterli olmayabilir. Özellikle gülerken o bölge kaslarının çok aktif olmasına bağlı diş etleri ön plana çıkmaktadır. Bunu engellemek için botoks tedavisinden yararlanılmaktadır.

DİŞ BOTOKSU UYGULAMASI AĞRILI MIDIR?

Diş hekimliğinde botoks uygulamaları ağrılı değildir. İnsülin enjektörü ile uygulama yapılır ve tüm işlem yaklaşık 5-10 dakikada sürer. Etkisi ise 3. günden itibaren görülmeye başlar. 2. haftadan itibaren en yüksek düzeyine ulaşır.

DİŞ BOTOKSU KİMLERE UYGULANMAZ?

Hamile ve emzirenler üzerinde yeterli araştırma olmadığından botoks tedavileri uygulanmamalıdır. Ayrıca hastalardan öncelikle alerji anamnezi almak gerekmektedir. Alerjik hastalarda cildin önce bir bölgesinde deneme yapılmalı, sonrasında botoks uygulanmalıdır.

BOTOKS UYGULAndıktan sonra NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Botoks uygulama sonrası uygulama alanına dokunmamak, masaj yapmamak ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmamak gerekir. Ayrıca ilgili bölgeye buz uygulaması da olabilecek morlukları engelleyecektir.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.