İMPLANT
Günümüzde dişlerin korunması her zaman birincil kuraldır. Ancak hasta dişlerini kaybetmiş, eksik dişleri varsa; hem çiğneme fonksiyonunu hem estetiği hem de konuşmayı etkilemektedir. İmplant tedavisi, eksik dişlerin varlığı durumunda çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış vida görünümünde yapay bir diş köküdür. Titanyum vücut dokuları ile uyumlu, etkileşime girmeyen kuvvetlere karşıda dirençli bir materyaldir.
İmplant diş çekimini takiben hemen çene kemiğine yerleştirilebilir. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi öncesi iyi bir planlama (röntgen +ağız içi muayene ) ve hazırlık yapılması gerekir. Çenenin uzun süre dişssiz kalması, ileri yaş, diş eti hastalıkları gibi bir çok neden bağlı olarak çene kemiğinde erime olabilir. İmplant tedavisinin başarılı olabilmesi için yeterli miktarda kemik dokusuna ihtiyaç vardır. Hastanın çene kemiğinde kemik kaybı sözkonusu ise implant yerleştirilmeden önce hastanın çenesine kemik ilavesi (kemik grefti) yapılır. Bazı hastaların sarkan sinüsleri sebebiyle implant için uygun yer bulunamayabilir. İmplanta yer açmak için implant planlanan bölge üzerine sarkmış sinüsün kaldırılması (sinüs lifting) gerekebilir. İmplant tedavisi lokal anestezi ile yapılır ve ağrı hissedilmez ve yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bir seansta, birden çok implant yerleştirilebilir. Her iki çeneye çoklu implant yapılması gerektiğinde tedavi farklı seanslara bölünebilir. İmplant tedavisinde ‘’immediate’’ yaklaşımla aynı seansta diş çekildikten hemen sonra implant yerleştirilir. Bazı durumlarda hekim diş çekimi ile implant yerleştirmenin aynı seansta olmasını uygun bulmayabilir. Böyle durumlarda implant yerleştirmek için çekilen diş dokusunun iyileşmesi beklenir. İmplant yerleştirildikten sonraki süreçte implantın vücüda uyum sağlaması beklenir. Bu süre yaklaşık 8 ila 12 haftadır.
İmplant tedavisinden 8-12 hafta sonra protetik tedaviler aşaması başlar. Tedavi süreci bu aşamada, hastanın estetik ihtiyaçları, beklenti ve isteğine göre devam eder. Hasta bu aşamada implant üzerine yapılacak kron ve kaplama alternatifleri için tercihlerini (full porselen, full zircon gibi), dişin rengini, boyutlarını belirler. Hastanın ağız yapısı, diş ölçüsü ve beklentileri dikkate alınarak implant üzerine yerleştirilecek yapay dişler hastaya özel tasarlanır. laboratuar ortamında teknisyenler tarafından tasarlanan dişler, bir iki provadan sonra hastanın rahatlıkla gülümseyebileceği, rahatlıkla çiğneyebileceği, rahatlıkla konuşabileceği yeni dişler haline kavuşur. Çoğu zaman implantları doğal dişlerden ayırmak zordur.
